Clinic med Cecilia Kalander Juni 2014

Cecilia och Maria Kalander
Cecilia och Maria Kalander

Lördagen den 14/6 samlades ett 15-tal medlemmar från föreningen på Uppergården utanför Tenhult för att lära sig mer om uppsutten körning. Utbildningen hölls av Cecilia och Maria som driver Stärntorpsbrukshästar utanför Linköping och kursen anordnades av Nordsvenska hästen i Jönköpings län.

Dagen inleddes med fika och deltagarna fick presentera sig och berätta om sina hästar och hästerfarenheter. Cecilia och Maria berättade om sina erfarenheter och inblickar från sitt hästliv. Cecilia som även arbetat på Wången hade intressanta erfarenheter därifrån.

Fokus på dagen är uppsuttenkörning som används i sportkörning. Cecilia berättade att Nordsvensken har även en plats i sportskörningen. Den skola som brukshästen har med sig från brukskörningen är mycket användbar även i sportskörningen och dressyren och det mjukgörande arbetet i sportskörningen kan även användas för att skola och mjuka upp hästen för att skapa en hållbar allround brukshäst

Därefter visade Cecilia och Maria i ridhuset hur en loksele med baksele kan anpassas till uppsuttenkörning och en maratonvagn. Deltagaren fick själva medverka att sela på och sätta för hästen. Maria som även är sadelmakare har tagit fram enkla smarta tillbör för att få selar att passa. Kurshäst för dagen var Åsa Frimans Fabiola.

Under tiden pratade Cecilia om vikten av en säker utrustning och hur viktigt det är att vara noggrann och alltid ha ett säkerhetstänk med sig när man sätter för hästen och stiger upp och ner på kuskbocken. När man spänner för hästen är det viktigt att kusk och medhjälpare är samspelta och kommunicerar så att inga missförstånd uppstår som kan äventyra säkerheten. Det är alltid kusken som ansvarar och bestämmer när och hur saker ska ske.

Med en maratonvagn ter sig annorlunda än de redskap och vagnar som deltagarna vanligt vanligtvis använder. Den viker sig lättare, om hästen exempelvis börjar backa när den är fastspänd är det lätt att vagnen viker sig och välter. Därför viktigt att veta hur utrustning och vagn ter sig i olika scenarion. Det finns mindre utrymmen för fel.

Vid uppsutten körning används därför enhandsfattning med vänster hand för att man med högerhanden ska kunna hålla en pisk och få kraft att mana hästen framåt vid behov. Enhandsfattningen kräver en lyhörd häst som inte kräver för stora hjälper.

Cecilia visade först på egen hand och kände på hur Fabiola gick med vagnen och arbetade därefter mjukgörande för att få Fabiola att gå smidigt och lyssna på hjälperna.

De som ville fick sedan testa på att köra med Cecilia som instruktör. Efter den allmänna kursen fick de som anmält sig till enskilda lektioner köra med sina egna hästar under instruktion av Cecilia.  Som nybörjare är det tvåhandsfattningen som gäller men en del passade på att testa enhandsfattningen.

Det blev en mycket intressant och lärorik dag och det var många som blev intresserade av att lära sig mer om uppsuttenkörning och sportskörning. 

Mer om Cecilia och Maria och Stärntorps brukshäster se www.stjärntorpsbrukshästar.se

Dela den här sidan